onsdag den 31. oktober 2012

Fortsættelse: godt og skidt...

Fra Thompson & Morgan fik jeg en frøpakke med bl.a. Akelejer, Primula og Valmuer.

Akeleje Royal Purple
 
De blev sået forår i drivhus. De var rimelig længe om at spire og planterne blev ikke ret store. I juni blev de sat ud i haven, men de gror langsomt og har ikke blomstret i år.
Det er en fyldig, dyb lilla blomst der skulle blive ca. 30 cm høj.
 
Valmue Flemish Antique
 
De blev sået indendørs i januar og spirede godt. Da de var ca. 5 cm. blev de sat ud i haven.  de har nogle ret stive stængler på ca. 1 m. og godt for det, fordi blomsterne er store fyldte hoveder og meget tunge med et interessant farvemix.
Blomsterne holdt ikke så længe, men der var sat flere af på stænglen til afløsning.
 
Valmue Prinsesse Victoria Louise
 
Sidste år såede jeg frø af denne valmue og den kvitterede også i år med de flotteste blomster, næsten som silkepapir.  Blomsten er ca. 10 cm. i en skøn gammelrosa med purpur øje.
Desværre holder den ikke så længe, men frøstanden er også dekorativ.
Begge valmuer er stauder. 
 
Nogle frø fra Akeleje flabelata var, Pumila kurilensis og primula Millers Crimson, nåede ikke at se dagens lys. 
Ifølge såvejledningen skulle de have varme for at spire, men jeg skulle nok have koldsået dem og set bort fra vejledningen.
Nå - bedre held næste gang.
 
 
Hibiscus mutabilis
 



 
En løvfældende busk der vokser op til 3 m.  Den skulle være hårdfør til zone 8 og tåle let frost ved dækning.
Blomsterne bliver  10-15 cm. store.  Den foretrækker sol og fugtig jord.
Der blev kun 2 planter ud af 5 frø og de skal foreløbig stå i drivhuset vinteren over.
Desværre er de åbenbart slemme til at få spindemider/lus  - så frem med sæbevandet.
 
 



mandag den 29. oktober 2012

Godt og skidt.....

Når regnen slår på ruden og vinden river i næsen, så er det tid til at evaluere lidt på haveårets arbejde.  Hvad var succes og hvad var fiasko.
Det vil jeg prøve på i de kommende indlæg. Når man som jeg, hele tiden skal afprøve grænser for hvad der kan spire og gro, kan det ikke undgås at der også kommer mange "kiks" og skuffelser.

I foråret såede jeg de indhøstede frø af Gudeblomst og der kom også en masse "frølinger" som senere blev priklet.


Midt på sommeren forsvandt de lidt efter lidt efter lidt fra jordens overflade - til min store ærgrelse.
Nu funderer jeg på, om de mon blot er gået i hvile - ligesom Gudeblomsterne udenfor gjorde. Tidspunktet var nogenlunde det samme, så de blev altså sat udenfor i skygge og læ med en lønligt håb om at min teori er rigtig.
Under alle omstændigheder sår jeg en ny portion som skal overvintre udendørs.


Ensete ventricum, Falsk banan
 
Jeg såede 5 frø (fra BH Frø) hvoraf de 2 spirede og nu står de indendøre sammen med de andre frostfølsomme planter.  Nu har jeg 5 frø yderligere, men de må nok vente til efter nytår.
 
 
Fra Göteborg Botaniske Have fik jeg følgende frø:   Trollius leedebourii, Syneilesis palmata og Saxifraga campanula.
 
 

Trollius var meget længe om at spire og blive til noget og spireprct. var ret lav. I september blev de plantet ud i sumpbedet og resten af frøene vil jeg så i løbet af vinteren.

 
 
Syneilesis var også svær at få i gang. Jeg læste på en tysk hjemmeside at den ikke blev til ret meget det første år og først ville blomstre i det tredie år - så tålmodighed, tålmodighed.
De er nu plantet ud under min Gunnera hvor de må stå og hygge sig så længe der er plads.
 
Saxifraga spirede hurtigt, men faldt fuldstændig sammen inden jeg nåede at plante dem ud. Øv.  
 
Fortsættelse følger........
 
Havehilsen
Ole

søndag den 21. oktober 2012

Flot efterårsuge

Her har efterårsferien været rigtig flot med temperaturer der kulminerede lørdag med over 20 grader.
De første par dage blev brugt til at få vinterklargjort det lille drivhus. Det er nu isoleret med dobbelt lag bobleplast i taget og 10 cm. styropor i siderne.
Der er installeret armatur så planterne kan få dagslys og lavet stik til en lille olieovn i tilfælde af mere kulde end isoleringen kan holde ude. 
Plantereolerne er rengjort og klar til at modtage de planter der skal overvintre inde. Nu skal jeg bare have plads til det hele. Det bliver lidt af en opgave.

 
I varmekassen gror de små træer jeg såede først på måneden. Jeg har fået flere bud på hvad det var for planter, men nu hvor der er kommet blade, kan jeg se at det ihvertfald ikke er Johannesbrødtræ som jeg først gættede på.  De har fine, bløde fligede blade,  sådan nogle som jeg er meget betaget af.
 
 
Udenfor står de Jacaranda som jeg også har sået.  De har været udendørs siden foråret og er nu blevet store og kraftige. De har også de her fligede blade som giver et lidt eksotisk look.
 
De er ikke begyndt at tabe bladene endnu, men det kommer nok. Som tidligere nævnt skal et par af dem blive udendørs i vinter for at se hvor meget kulde de kan tåle.
 
 
Stikkelbærkivien som står plantet op ad drivhuset, har båret frugt for første gang. Det er kun andet år den står der og der har været 12 frugter på den.  De er ikke så store og skallen er lidt tyk, men smagen er himmelsk.
 
 
En Kobjælde nåede lige at sætte endnu en blomst inden den visner ned for vinteren.
 
 
 Sedum "Bertram Andersonii"  er først startet blomstringen nu, men har stået hele sommeren med flotte rødbrune blade.
 
 
 
Mellem nogle større stauder fandt jeg denne lille plante som omgående blev sat i potte så jeg kunne finde den igen.  Jeg ved ikke hvor den er kommet fra eller hvad en hedder, men det kunne da være at en af jer vidste det.
 
Havehilsen
Ole 

fredag den 5. oktober 2012

Græs og nerier

For et par år siden købte jeg en lille potte med en prydgræs Carex morrowii "Icedance".  Nu var den blevet lidt for pågroende til at være i mit stenbed. Den satte ustandselig udløbere ind i de andre planter, så nu skulle der ske noget.


Hele planten blev gravet op og delt så jeg fik en masse aflæggere dels til at sætte andre steder i haven og dels til at bytte eller forære væk.
Derefter blev planten sat i en 12 ltr. spand uden bund og så placeret i plantehullet igen. Så kan jeg forhåbentlig styre den.  Det er jo en skøn græs der ser pæn ud det meste af året.

I mit indlæg i februar viste jeg billeder af de Nerie- stiklinger jeg lige havde pottet op. De har stået i drivhuset indtil maj, hvor de blev sat ud på terrassen. Her groede de rigtig godt til og havde allerede sat af til blomster.
Medens vi var på ferie i aug/sep. var de i pleje og da vi kom hjem stod de faktisk i fuld blomst.
Nu er den første blomstring ved at være overstået, men se lige hvor store de er blevet.


Når de er færdige med blomstringen vil jeg prøve at gentage øvelsen med at skære dem tilbage og lave flere stiklinger. De skulle også gerne blive lidt buskede.

Havehilsen
Ole

tirsdag den 2. oktober 2012

Jeg kan ikke la´vær

Indrømmet.  Jeg er lidt af en "frøkleptoman".
I Frankrig faldt jeg over nogle frøbælge der lå under nogle store træer med fligede blade.  Hele træet var fyldt med bælge på ca. 15-12 cm.   Nogle mente det var Johannesbrødtræer og andre at det var en slags ærtetræ.
Det var udfordring nok til at jeg måtte prøve at så dem for at se hvad det blev.


Hjemme blev de lagt i varmt vand et par dage. Derefter blev de hårde kærner slebet med sandpapir på den ene side for at gøre det nemmere for vand at trænge igennem skallen.
I torsdags blev der sået to x tre frø, og se så hvad der skete efter KUN fire dage:


Hvis det fortsætter med en fart, skal jeg have et større drivhus.


Her er det Granatæble. Det er frø fra Kreta. Det er nu 25 cm højt.  Frøene var ret spirevillige så jeg lavede . 10 planter.


Fra Bente, Elmbjergs Eden, fik jeg overladt nogle frø fra Cuba.  Blandt andre, var der nogle der blev til disse fire klatreplanter. De er bundet op til tørresnoren i ca-. 2 m. højde. Så nu skal jeg spekulere over om jeg kan opbevare dem som stueplanter eller de skal klippes ned og overvintre i det opvarmede drivhus.

Havehilsen Ole