mandag den 24. marts 2014

Jeg ka´ikke la´være...

Jeg ved ikke hvordan I andre har det med frøsåning, men jeg får næsten altid sået ALT for mange frø , måske for at være sikker på at der i det mindste bliver noget ud af nogen af dem.
Når man så engang imellem oplever at de næsten alle spirer, så står man i dilemmaet  -  skal man prikle det hele eller være hård og smide det overskydende ud.


Sådan gik det da jeg skulle prøve at så nogle frø af klematis som jeg fik lov at tage hos en nabo.
Jeg ved ikke hvad den hedder, men jeg har tit beundret den i foråret når den stod fyldt med små gule klokker.

Jeg priklede dem alle, ud fra mit sædvanlige forsigtighedprincip - tænk hvis de ikke overlever, så står jeg der uden en gul klematis.
Grin bare.
For at det ikke skal være løgn, såede jeg en potte mere og de spirer alle.
Grin bare engang til.
Så hvis de alle overlever står jeg i endnu et dilemma  - skal jeg smide de overskydende ud , forære dem væk til dem der gider eller måske lave en lille stand på torvet.

Min R. Ptarmigan har klaret vinteren fint og står parat til at levere et blomsterhav


Sort foldblad som jeg fik som stikling fra Bente kommer rigtig flot. Nu håber jeg at sneglene vil lade den være og ikke gnaske den i sig lige som sidste år.


Gunnera har fået lov til at komme ud og nyde solens stråler. Den bliver dækket igen til aften for de lover endnu en nat med frost.

Til slut vil jeg vise min Pieris Forest Flame som står  med porcelænshvide klokker.

Havehilsen
Ole

21 kommentarer:

 1. Tillykke med alle de små gule klematis. Jeg får også altid sået for mange frø; men det regulerer lidt sig selv, fordi nogle af stauderne slet ikke spirer eller skal have et år ekstra for at spire.

  SvarSlet
 2. Ja men Ole, jeg vil skam gerne have gul clematis, så send endelig et par stykker, hvis de kan tåle at blive sendt. Jeg har aldrig så meget succes med mine såninger eller også er jeg ikke så god til at prikle. Din pieris står flot, skal jeg love for.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth.
   Jeg sender gerne et par clematis, men venter lige til de har sat en pæn rod så de kan tåle forsendelse.
   Havehilsen
   Ole

   Slet
  2. Hej Ole
   det lyder godt, selvfølgelig skal de have pæn rod, så de kan tåle forsendelsen.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 3. Hej. Du har da vist rigtig meget held med dine såninger. Jeg kan ikke nænne at smide nogle af mine ud. Jeg tager vare på det hele og det er indtil videre lykkes at få dem plantet ud. Jeg synes, det er fantastisk med din clematis. Jeg såede to i vinters og satte potterne udenfor. Jeg har ladet mig fortælle, at det kan tage to år før de spirer, men sådan er det åbenbart ikke hos dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu er det første gang jeg har sået Clematis. Ellers vil jeg helst stiklingeformere fordi det er hurtigere, men det er da helt sikkert at jeg vil forsøge med flere.

   Havehilsen
   Ole

   Slet
 4. Du skal da sælge ud af dine skønne planter, det ville da være det rene spild at smide dem på komposten!
  Jeg såede Foldblad for 3 år siden, de dukker hvert år op i en krukke og bliver 10 cm høje hvorefter de forsvinder. I år må jeg vist hellere pleje dem lidt ekstra, så der snart kan komme en ordentlig plante ud af det. Kan så se at jeg skal være på vagt for sneglene... udfordringer er der hele tiden. ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også prøvet at så Foldblad et par gange, men det er aldrig lykkes for mig.

   Havehilsen
   Ole

   Slet
 5. Ja der er vist held i sprøjten hos dig Ole. Du skal da lave en stand på det lokale torv, så du kan tjene til lidt flere frø, når du når har så stor succes med det. Jeg tror det er den clematis jeg har i baghaven. Den er et vildnis om sommeren, og bierne elsker den. Men den skal holdes i ave..Den hedder iøvrigt Clematis tanguitica »My Angel« - hvis det er den.
  Dejligt at se at Foldblad lever hos dig. Jeg har ikke problemer med snegle i foldblad. Dem har jeg ellers mange af!
  Men sjovt nok - de sidste par år, hvor jeg har sat geranium Rose Claire ind mod naboen for at bekæmpe skvalderkål, har jeg faktisk ikke så mange dræbersnegle. Om der er en sammenhæng eller om det blot er tilfældigheder, ved jeg ikke! Men tænk hvis de geranium også kan holde sneglene væk.......!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente.
   Det med at stå på torvet og sælge planter var altså kun en spøg Jeg må tage et billede af naboens Clematis når den blomstrer så jeg kan få sat navn på.
   Lyder rimeligt med Geranium som snegleværn,det må prøves.
   havehilsen
   Ole

   Slet
 6. Hej Ole

  det ser da super godt ud!

  Ja det er altid et åbent spørgsmål når man står med uprøvede frø.
  Jeg får jo frø fra mange forskellige private og klub kilder, og ofte fra vanskellige kryds hvis spireegenskaber ikke er helt fastlagt.
  For mange af dem er jeg glad bare for en enkelt levedygtig plante.

  Jeg har iøvrigt bemærket at jo mere et frøs bagrund er kryds på kryds jo lettere spirer de - spireevnen har været en overlevelsesparameter:)

  Ha en dejlig dag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten.
   Ja, det er jo netop "charmen" ved at være frøtosse, at man ikke altid ved hvad der kommer ud af det.

   Havehilsen
   Ole

   Slet
 7. Du er sgu' ikke den eneste som har problemer med frøsåning :) :) - begrænsningskunst er heller ikke min stærkeste side ;)

  SvarSlet
 8. Hej Ole,
  ja, overflod kan også blive et lille problem, for det er jo synd, at hvis noget skulle gå til spilde :-) Jeg holder åben havelåge i løbet af sommeren (Praktisk Økologi), men deler også ud på DelJorden (www.deljorden.dk), så haveinteresserede kan få lidt nyt uden at skulle frem med det store dankort. Forhåbentlig inspirerer det dem til selv at dele ud af deres overflod senere hen :-)
  Og så er jeg med i en del havetræf, hvor vi også deler flittigt på tværs - det er bare skønt, selvom det kan blive svært at finde plads til alle guld-fundene, når man kommer hjem ;-)
  Hilsen Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil også gerne dele ud af mit overskud, men der er åbenbart ikke så mange plantesamlere lige her i nærheden.

   Havehilsen
   Ole

   Slet
 9. det er da en dejlig masse clematis, du har meget at glæde sig til.. og vist det går helt galt kan du jo bare ninja garden lidt i parken :) det er meget moderne.

  KH
  Marianne

  SvarSlet
 10. Jeg er blevet bedre til at begrænse mig. I år har jeg kun sået et lille 'drys' af hver sort.....men jeg har stadig flere planter end jeg kan nå at passe!!

  SvarSlet
 11. Dejligt når tingene lykkes :-)
  Du må afsted til plantemarkeder med alle dine overskudsplanter. Det er jo også altid dejligt at kunne forære planter væk til glade modtagere :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jo lykken ved at være havetosse, når man får held med at så. Der er desværre for langt til og forlangt imellem plantemarkeder.

   Havehilsen
   Ole

   Slet
 12. Jeg ville give dem væk og resten ville jeg sælge på torvet. Kender alt for godt til det at stå med for mange frø. Har i år sået til den store guldmedalje fordi bedarealet er forøget med godt 200 kvm. og så skal der tilmed etableres potage, så ja, har for at holde omkostningerne nede været ved at producere planter i hobetal og nu er der trængsel i både køkkenet og drivhuset. God regnfuld aften!

  SvarSlet
 13. Hej Ole
  Det er svært at lade være, når man elsker blomster. Jeg sår også en masse og køber flere frøposer,
  end jeg kan nå at putte i jorden. Men det er jo bare haveglæde, og vi vil helst ikke gå glip af noget smukt.
  Hilsen
  JetteMajken

  SvarSlet