Indrømmet. Jeg er lidt af en "frøkleptoman".
I Frankrig faldt jeg over nogle frøbælge der lå under nogle store træer med fligede blade. Hele træet var fyldt med bælge på ca. 15-12 cm. Nogle mente det var Johannesbrødtræer og andre at det var en slags ærtetræ.
Det var udfordring nok til at jeg måtte prøve at så dem for at se hvad det blev.
Hjemme blev de lagt i varmt vand et par dage. Derefter blev de hårde kærner slebet med sandpapir på den ene side for at gøre det nemmere for vand at trænge igennem skallen.
I torsdags blev der sået to x tre frø, og se så hvad der skete efter KUN fire dage:
Hvis det fortsætter med en fart, skal jeg have et større drivhus.
Her er det Granatæble. Det er frø fra Kreta. Det er nu 25 cm højt. Frøene var ret spirevillige så jeg lavede . 10 planter.
Fra Bente, Elmbjergs Eden, fik jeg overladt nogle frø fra Cuba. Blandt andre, var der nogle der blev til disse fire klatreplanter. De er bundet op til tørresnoren i ca-. 2 m. højde. Så nu skal jeg spekulere over om jeg kan opbevare dem som stueplanter eller de skal klippes ned og overvintre i det opvarmede drivhus.
Havehilsen Ole
Kære Ole, der går sandelig snart Randers Regnskov i dit drivhus, især hvis du fortsætter med at få eksotiske træer op under neglene... ;o) Spændende projekter du har gang i og godt du har et opvarmet drivhus. Måske du bliver nødt til at bygge et tårn på... :oD
SvarSletHvor ser det spændende ud Ole.
SvarSletFlotte planter :)
Er også altid på udkig efter frøstande og kogler, men jeg får nu sjældent sået dem! :)
Hej Ole
SvarSletHvor er det spændende, men også en udfordring, hvor du skal have dem bagefter.
Jeg er meget interesseret i at høre mere om dine frø fra Johannesbrødtræer, for her har jeg nemlig en lille historie:
For to år siden havde jeg besøg i min have af nogle højskolekursister. Den ene af dem rodede i sin lomme og fandt tilfældigt nogle frø, han havde taget i udlandet, dem lagde han på havebordet til mig. Jeg tænkte, de skal da ikke ligge der og flyde, så jeg puttede dem i en potte med jord, som tilfældigt stod ved siden af. Efter noget tid, kom der noget op, det lignede ikke dit, men jeg lagde først mærke til den senere i forløbet, så den første spire kan godt have set sådan ud. Det var i 2011 og den klarede ikke vinteren. I år er der kommet to lignende planter op, og jeg har fået at vide, at det er en tretorn, og at de er i familie med hinanden de to træer. Det ligner også min tretorn, som endnu ikke har haft blomster og derfor heller ikke frøstande.
Sjov historie ikke? Derfor vil jeg gerne følge med i, hvordan det går med din lille spire af Johannesbrødtræet. Jeg har billede af min tretorn på mit sidste indlæg. Den er smuk,og kan gro i haven, så her er ingen problem med opbevaringen, når den først er blevet større.
Held og lykke Ole
Hilsen Lisbeth
Hej Lisbeth.
SvarSletRigtig sjov historie. Jeg gik ind og googlede både Johannesbrødtræ og Tretorn så nu er jeg virkelig i tvivl for de ligner hinanden ret meget på både blade og frugter.
Bælgene er taget fra et træ i Annecy og da vi senere brugte et par dage i Alsace, fandt jeg også bælge der. Træerne og bælgene var ikke helt ens, såvidt jeg husker det, så nu kan jeg jo prøve at lade nogle af dem overvintre ude, for ifølge havebøger er Johannesbrødtræ ikke frostsikker og det skulle Tretorn jo så være. Ikk´.
Jeg skal nok rapportere det videre foløb.
Havehilsen
Ole
Hej Ole
SvarSletJa det med at google de to planter, det bliver man ikke meget klogere af. Du har ret de ligner hinanden ret meget. Jeg kender en landskabsarkitekt og hortonum, hun siger at det er den samme plante. Tretorn har jeg haft ude i flere år, den har det fint. Men vi havde plantet den på et af de fugtige steder, det kunne den ikke lide. Så den blev flyttet og har det nu fint.
De små træer jeg har i potter er sat ind i pavillionen, jeg skulle have kigget til dem i dag, men glemte det, så må det blive i morgen.
Jeg vil meget gerne have rapporter.
Hej Ole. Det er nogle spændende projekter du har gang i med dine eksotiske frø. Jeg tror ligesom Fru Friis at det nok ender med, at du må udvide dit opvarmede drivhus.
SvarSletJa ja jeg blander mig lige i debatten. Jeg tror ikke Johannesbrødtræet kan vokse i Frankrig. Jeg mener ikke der er varmt nok. Jeg har set dem på Kreta, men det er jo også noget sydligere. Så jeg tror det er noget helt tredie! Ha ha Randers Regnskov den var go'!
SvarSletMen det passer jo meget godt på dig og din frøsamler-mani! Hold oå din cubanere er blevet store! Det er min den ene Jacaranda altså også. Det ender med at blive den, jeg forærer væk og beholder den mindste selv. Den ene satte jeg ud.......det kunne den ikke lide.
Den anden lod jeg blive i udestuen, og den er vokset, som var den betalt for det.
Jeg har lige måttet beskære mit Bottletree, som var helt oppe og kysse taget og mere til. Nu er det så begyndt at skyde igen. Det får lov at blive stående i den samme lille potte, for nu kan det ikke blive højere!
Nå, men nu ser vi når det kommer lidt mere op. Ja, det er nogle voldsomme Cubanere. Mine Jacaranda står allesammen udenfor og de ser ud til at trives. Jeg har prøvet at tage en af den ind i stuen, det kunne den ikke klare.
SletDit Botlletree er bestemt også spændende. (Det har vel ikke sat frø, Ha.ha)
Nej Ole det har ikke sat frø, det kommer det næppe heller til, det vil kræve, at det blomstrer!
SletSjovt så forskelligt den Jacaranda opfører sig.
Den lille jeg har, fik for meget vand! Står dine overdækket?
Det må man sige..spændende projekter.
SvarSletJeg glæder mig til at høre og se mere til sommer.
Gode billeder.
Ha´ en dejlig torsdag.
Ole , de store fróbelger er en var.gleditzia , jacarandá taaler ikke frost de fórste aar ,den maa beskyttes (pakkes ind),senere kan de godt taale nogle faa nulgrader ,men bliver det for mange saa bliver der ingen blomster det aar!!Hilsen A. Bonaerensis
SvarSletLisbeth mente også at det kunne være en Gleditzia (Tretorn).
SletJeg har så mange Jacaranda at jeg kan eksperimentere lidt med hvor meget kulde de tåler.
Havehilsen
Ole