onsdag den 10. april 2013

Forårstegn og ny havebog.

Nu er det meste af sneen endelig væk og det er muligt at komme ud i haven og lede efter de første tegn på, at nu er foråret lige om hjørnet.
Desværre er en del planter gået til under det tykke lag af sne vi har haft. Ærgerligt, men sådan er det også at være haveejer.


Krokus og erantis har været oppe og snuse til vejret een gang, men så kom der et lag sne på en halv meter så nu prøver de igen.


 
Den hvide Gudeblomst har stået under sneen og hygget sig og er nu klar til at for alvor at skyde op.
Jeg har sået den både forrige år og sidste år. Første gang spirede de til ca. 2 cm. hvorefter de forsvandt. Nu prøvede jeg at så dem i efteråret og lade dem stå ude i vinter. Nu er de anbragt i drivhuset og så håber jeg de spirer og bliver ved med det.
 
 
Julerose og påskeklokker har næsten været i blomst før sneen var væk. Det er nu man skal glæde sig over de skønne sarte farver.
 
 
 
 
Opret Kobjælde står på spring og med blot et par dages sol og varme  kan man nyde de skønneste blomster. Det er een af de planter jeg holder mest af, måske fordi den kommer lige på det tidspunkt hvor man trænger allermest til at se liv i haven.
 
Se hvad jeg har vundet.
 
 
Planteskoleringen havde fornylig en konkurrence hvor man skulle gætte hvad Jostabær var en krydsning af og da mit gæt var rigtigt var jeg en af de heldige vindere.
Det er en moppedreng på ca. 600 sider, så der er læsning nok til et par kølige forårsaftener.
 
Jostabær er iøvrigt en krydsning mellem solbær og stikkelsbær.  Ku´ være man skulle prøve.
 
 
Havehilsen
ole
 


14 kommentarer:

 1. Tillykke! Sikke en skøn gevinst, og tak for oplysningen. Det kunne være at man skulle forsøge sig med jostabær.

  SvarSlet
 2. Hej Ole

  Tror jeg har sådan en "Jostabær" kalder den "solstik" :) viste intet om det officielle navn, den er iøvrigt umanerlig lang tid om at få modne bær!

  Din gudeblomst, kunne det være: Dodecatheon dentatum?

  Du må have en dejlig aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten.

   Min gudeblomst er købt som Dodecatheon meadia.

   Havehilsen
   ole

   Slet
  2. Hej igen Ole

   Ja, har også overvejet den hvide Dodecatheon meadia alba, men vidste ikke dens farve var frøægte, godt at få det opklaret - alletiders!

   havehilsen

   Karsten

   Slet
 3. Det var da ikke så tosset at vinde en havebog

  SvarSlet
 4. Tillykke med gevinsten. Dine juleroser er tidligere end mine, til trods for, at I har haft mere sne.
  Du skrev noget interessant om gudeblomsten, den har jeg nemlig også sået, efter meget lang tid kom den op, men den er gået helt i stå, det lyder lidt som det, du skriver. Mener du, at det hjælper at sætte den ud i drivhuset?
  Jeg mener, at jeg først havde dem i pavillionen og så tog dem ind. Herefter spirede de, jeg har forsøgt at prikle dem til bedre jord, men de står bare og ser sølle ud.
  Har du gode råd, du er jo mere erfaren ud i såning :)
  Havehilsener
  Lisbeth

  SvarSlet
 5. Hej Lisbeth.

  De Gudeblomster jeg såede forrige år(godt nok meget sent)og som spirede pænt, forsvandt som skrevet og min teori er, at når de også visner ned i naturen, kunne det jo være at de kom igen efter en hvileperiode i vinter.Foreløbig er de nu sat i drivhus sammen med de frø jeg såede i efteråret og så må vi se om teorien holder.

  Havehilsen
  ole

  SvarSlet
 6. Hej Ole. Tillykke med din spændende gevinst. Jeg har faktik jostabær i haven og de smager også som en krydsning af stikkelsbær og solbær. Jeg har både lavet saft og grød af bærrene og det bliver rigtig godt. Jeg er imponeret over din opret kobjælde, den ser grovillig og kraftfuld ud trods kulden. Jeg er bange for at mine slet ikke er kommet op endnu. Jeg må vist snart ud at kigge efter!

  SvarSlet
 7. Våren kommer tidligere til Danmark enn til Norge! Deilig å se alle vårblomstene. Julerosene og påskeklokkene (vi kaller dem bare juleroser)er spesielt vakre syns jeg!
  Hos meg er det bare snøklokker og scilla som blomstrer enda.

  SvarSlet
 8. Ja, men til lykke. Sådan en skøn havebog kan man altid bruge :)

  Jeg har også overvejet at prøve jostabær. Den ser spændende ud.

  SvarSlet
 9. Tillykke med gevinsten. Det er dejligt at vinde og så ovenikøbet noget man kan bruge! Det med forår er så som så hos mig. Sneen fyger ud af himlen og lægger sig på græs(eller der hvor græsset var, før det frosttørrede væk) og planter. Men de kloge siger det er en front der skal passere for, at det lune vejr kan komme op fra syd. Jeg vælger at tro på det og vente med længsel....
  Lotte

  SvarSlet
 10. Tillykke med bogen. Ikke ringe:o)
  Lige en kommentar til Josta/solstik: har haft den siden den kom frem som nyhed (i gamle dage). Den er uregerlig i vækst og længe om at modne de enkeltvis siddende bær. Måske er der kommet bedre sorter siden 70'erne.
  Hilsen
  Anne Marie
  Den gamle gartner.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der kan man bare se. Planteskolerne giver ellers indtryk af at det er en helt ny "opfindelse", men den er altså bare genopdaget.

   Havehilsen
   ole

   Slet
 11. Tillykke med gevinsten - heldige mand :)

  Jeg har også opdaget derhjemme at der er gået et par planter og løgplanter til de evige jagtmarker desværre :(

  SvarSlet