torsdag den 15. januar 2015

På sådan en regnvejrsdag...

Når det regner og blæser som det nu har gjort i snart flere dage, så er det godt at få sorteret lidt i fotoarkivet og flyttet billederne ind i de rigtige mapper samt forsyne dem med den rigtige tekst.
Det gør det jo lettere når man skal finde det igen til f.x. indlæg her på bloggen.


Stjerneskærm er fra frø sidste år. Der blev kun den samme plante ud af dem så jeg har gået og vogtet på frøstandene så jeg forhåbentlig kan få flere år.
Det er en blomst der virkelig skal ses i nærbillede for at beundre dens skønhed og sarte farve.Høststenbræk var virkelig en af mine ønskeplanter og Høneballemor forbarmede sig da også over mig og sendte en aflægger.  I år har den blomstret for første gang og den er plantet på et sted så jeg kan se den ud af vinduet hver dag  ---  d.v.s lige til en morgen hvor blomsterstanden var væk. Der var tydelige spor af rådyr udenomkring så der er altså andre der også synes den var lækker.

   
Passionsblomst, Passiflora caruela, blev sat som en lille aflægger for 3 år siden og i år har den vokset helt enormt så den nu næsten fylder hele gavlen.

Den har præsteret mellem 10 og 20 blomster hver dag. De holder ikke andet end et par dage men så kommer der blot nye. Den skal vinterdækkes da den ikke er fuldt frostsikker, men et par granris omkring foden klarede sidste vinter.

Jeg har prøvet at lave stiklinger af den og det gik egentlig rigtig godt. Der blev taget 6 stykker og kun 1 er gået til indtil nu.


Akeleje Blue Star bærer også navnet caruela. Jeg fik desværre kun den samme plante ud af den pose frø jeg købte, så jeg måtte virkelig passe på at få fat i de enkelte frøstande der var. Nu håber jeg at den vil levere lidt flere i år for den er da skøn.

Tibouchina eller som den kaldes på dansk, Purpurvinge, blev købt som et resttilbud i Rema og den så da også ganske sølle ud da den blev sat igang.
Hele sommeren stod den bare på terrassen og så ud som om den ikke blev til noget som helst. Men da sommeren gik på hæld begyndte den pludselig at gro og sætte blomster af.
Den har haft ca. 20 blomster indtil midt i november hvor den blev sat indenfor på grund af truslen om nattefrost.
Nu håber jeg den overlever i drivhuset. Jeg har læst at man kan tage træagtige stiklinger af den om vinteren, så det vil jeg prøve.8 kommentarer:

 1. Hej Ole
  Godt du har fundet nogen billeder frem fra dit arkiv, du har nok lige så mange billeder, som jeg har.Vi kan godt lide at blive underholdt med sommerbilleder på denne tid.
  Spændende at dit passionsblomst bare kan klare sig ude med en fodpose, vi håber den klarer det igen i år.
  Din høststenbræk ser ud til at have det fint, inden længe kan du begynde at dele den, så du får flere.
  Hilsen Høneballemor :)

  SvarSlet
 2. Det var heldigt at du fik den ønskede aflægger af høststenbræk:-) Det er interessant at Passiflora kunne klare sig udenfor sidste vinter, det troede jeg ikke. Nu hvor jeg har fået stort drivhus med mulighed for overvintring vil jeg også gerne have en passionsblomst. Purpurvinge er virkelig en skøn krukkeplante, god fornøjelse med stiklingrene af den :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth.
   Tillykke med dit nyde drivhus. Håber du får mange gode timer i det. Jeg kan godt hjælpe dig med en passinsblomst-stikling, men du bør nok ikke sætte denne i dit drivhus "forever" for, som du kan se på bloggen, den bliver megastor. Så skal du vælge en af de andre sorter.
   Havehilsen
   Ole

   Slet
 3. Hej Ole
  Imponerende så stor og frodig passionblomsten er. Hvor er det ærgerligt at rådyret snuppede blomsten på høststenbrækken, den er ellers så køn. Purpurvinge kan jeg ikke mindes at jeg har set før. Den ser spændende ud. Den ene af vores fuchia´er ventede også med at sætte knopper og blomster, til vi kom langt hen på sommeren. Held og lykke med forsøget med at lave træagtige stiklinger af purpurvinge.

  SvarSlet
 4. Hej May.
  Tak for din kommentar. Jeg skulle da lige ind på din blog for at se din Fuchia. Den er rigtig flot. Du har rigtig mange spændende planter i din have og jeg har da også skyndt mig at tilmelde den min blogroll så jeg kan følge med i den.
  Dejlgt at opdage at der er andre lolliker på bloggen, jeg bor selv i Nakskov.
  Havehilsen
  Ole

  SvarSlet
 5. Hej Ole
  Ja, det er godt at få ordnet billedarkivet - det er jeg også i gang med. Og man bliver da lidt glad i låget over gensyn med alle de dejlige sommerbilleder.
  Jeg kender også godt til det med meget forskellige spireprocent på de frø der bliver sået i potterne og på fri jord - men så bliver man også glad når bare en eller to planter klarer skærene.
  Jeg får helt lyst til at begynde at så alle mine indsamlede frø :o)
  hilsner fra Berit

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej. Berit.
   Ja, det kribler da gevaldigt i fingrene for at komme igang. Jeg nyder at have drivhuset i forbindelse med garagen så jeg kan snige mig derud engang imellem.
   Sidste fik jeg en bonuspakke med Iris-frø og selvfølgelig blev de sået allesammen i håb om nogle få spirede. de kom sgu´allesammen så nu er de plantet ud i haven og jeg må så spændt vente på at se hvad det for nogle.
   Havehilsen
   Ole

   Slet
 6. Hei Ole.
  Vi har vært inne på din blogg et par ganger, og det ser da ut til at du har en veldig spennende og innholdsrik have. Vi er ofte i Danmark, og har vært i mange åpne haver. Hvor på kant ligger din have - om vi er på de kanter.
  Mvh. Lars

  SvarSlet