mandag den 7. januar 2013

Planteskiltningudredningsløsning

Fru Friis efterlyste i sit indlæg hvordan andre tacklede overblikket på havens planter. Af de efterfølgende kommentarer at dømme, er der mange andre der også har problemer med at holde styr på navne, udseende m.v.
Sådan gør jeg:
Mine planter er oplistet i et regneark (Excel) i de forskellige plantegrupper og plantebede.
Hver plante har sit eget nummer, der også går igen på planteskiltene ved planten således at jeg kan se navn og nr. uanset om planten er "oppe" eller ej.
 I fotobiblioteket har hver plante sin egen undermappe hvor alle billeder bliver lagt ind. På den måde kan man se alle stadier og de er nemme at lokalisere.
 

Navnet på planten har fået et hyperlink til mappen i fotobiblioteket og med et tastetryk har jeg alle billederne på skærmen.

 
Hvis man vil gøre det mere detaljeret, kan man som jeg også har gjort, lave kartotekskort på de planter der kræver oplysninger om pleje samt formering og andre relevante oplysninger og så hyperlinke til kortet.
 
Efterfølgende kan listen udskrives og tages med ud i haven eller, hvis man har i-phone eller i-pad, tage denne med.  Så er man altid opdateret.

 
Posted by Picasa

19 kommentarer:

 1. Kære Ole.
  Hvor er det et herligt indlæg du har lavet og må jeg udvise min dybeste respekt for dit arbejde og den ordentlighed det er gjort med. Godt nok gennemført... :)
  Efter jeg lavede mit indlæg har jeg gjort mig mange tanker. Jeg bliver grebet af smarte systemer med Excell og ApS der kan hentes, men jeg bliver også lidt lettet over at der er åbenbart er andre mig, der enten ikke finder det vigtigt eller ikke interessant at lave systemer. Altså er jeg ved at gøre op med mig selv om jeg i virkeligheden lever fint med kuvertsystemet samtidig med jeg bliver lidt misundelig over fx dit fine system. (En lang svada jeg der fik remset af...;)
  Jeg laver et link til dit indlæg, så jeg kan vende tilbage og kigge hvis det bliver Excell modellen, jeg griber til. Tak for god inspiration :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har da også gjort mig de samme overvejelser om, hvorvidt jeg orkede at vedligeholde systemet, men hva´søren, noget skal man jo lave om vinteren.
   Det er nu ikke så kompliceret endda og det letter jo unægtelig oversigten når det virkelig går løs.
   Tak for dit indspark.
   Havehilsen
   Ole

   Slet
 2. Der er godt nok styr på sagerne hos dig, men det er nu også nødvendigt med alt det du sår. Så avanceret bliver jeg aldrig, men jeg har regneark med mine rhodoer, det er også nødvendigt.
  Havehilsen
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen, du har nu også så mange at man næsten taber pusten.

   Slet
 3. Hej Ole.Jeg læste også alle de kommentarer Fru Friis fik.Men dit system er nu lidt for svært for sådan en amatør som mig.Jeg skal liiige blive lidt bedre på min nye bærbar.
  Så indtil videre så bruger jeg mit eget hjemmelavede system.Hvert bed har en side med placering og navn,og det fungerer.God til dig Jette

  SvarSlet
 4. Wow for et imponerende system. Det får jeg aldrig. I mange år har jeg kunnet forlade mig på min menneskelige computer. Den er ikke helt pålidelig længere; men samtidig er jeg blevet mindre hys med absolut at skulle vide de præcise navne på alle planter.

  SvarSlet
 5. Meget avanceret system.....stor respekt for det er jo noget der tager tid at lave. Det er sådan noget jeg er så god til, altså at finde overspringshandlinger til!!
  Men jeg muntrede mig da, da jeg kunne se mit navn opgtræde på flere af dine pelargonier!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu er en stor del af mine pelargonier jo også født og opvokset i Lyngby så du må gerne "muntre" dig. Det ser da ud til at du har rimelig styr på Pelargoinerne hvis man skal dømme efter din julekalender.

   Havehilsen
   Ole   Slet
  2. Ja jeg kan jo ikke lave en julekalender uden at sætte navn på pelargonierne....der var dog en enkelt der missede...
   Men det er altså utroligt svært, at få navngivet dem jeg køber på planteskoler, når de kun skriver pelargonie...
   Så jeg har leget detektiv for at få navngivet nogle flere, og det lykkes da meget godt!
   Jeg troede ellers du var i gang med en Mary Poppins leg, du ved den med at finde så lange ord som muligt!

   Slet
 6. Hej Ole
  Det virker som et godt og effektivt system, og jeg kunne forestille mig at det egentlig slet ikke er tungt i brug? Når det først er lavet?
  Met eget system er mere grafiskt - udgangspunktet er haveplanen - som jeg kan skalere totalt sådan at jeg kan skrive de grundlæggende informationer der - og så hyperlinke til tekst og foto hvis der er behov - næsten lige det omvendte af det du gør :-)
  Jeg vil selv lave et nedslag om det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg glæder mig til at se dit nedslag. det kunne jo være der var noget jeg unne lære af.

   Havehilsen
   Ole

   Slet
 7. Hej Ole.
  Virkelig et imponerende system, Sikke en orden på planterne. Har lige kigget lidt rundt på din blog, dejlig have du har.
  Hilsen Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
 8. Wauw sikken en orden - dertil kommer jeg aldrig. Er sikker på, at det er et stort arbejde at oprette alle planterne i systemet, men sikkert utroligt let at finde planterne igen.
  Men jeg kunne godt tænke mig et system, så jeg kan finde tilbage til de latinske navne på mine planter, som jeg har i haven. Startede en blog op, men den er gået i stå igen. Så har endnu ikke fundet det optimale for mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg bruger konsekvent både latinske og danske navne på såvel planteskilte som i systemet. Det er mange gange lettere at bruge det latinske navn når man skal google en plante for så får man den rigtige. Mine planteskilte er klippet af persienner. De holder ikke flere år, men så laver jeg blot nogle nye. jeg får brugte af min gardinven.

   Havehilsen
   Ole

   Slet
 9. Hej Ole
  Det ser rigtig godt og overskueligt ud, og jeg synes, det er smart med hyperlinks, så du udnytter, at du har data liggende på computeren.
  God arbejdslyst med systemet fremover.
  VH Nina

  SvarSlet
 10. Ih hvor tjekket. Det må lige studere lidt nærmere ;-)

  SvarSlet
 11. Jeg har endelig langt om længe fundet ud af hvordan mit 'system' skal være. Lige som de fleste bruger jeg excel, og jeg tror jeg blir rigtig glad for det... ENGANG... for foran ligge alt arbejdet med at få det 'op at stå'... men det haster jo heller ikke :o)

  Ha en go aften...

  PS... det er et rigtig tjekket system du har, så tjekket er mit ikke :o)

  SvarSlet
 12. Du har godt nok styr på tingene.
  Tak for kigget.
  Jeg har også planer om, hvordan jeg vil gøre, men det bliver måske bare ved planerne.
  Ha´ en dejlig aften.

  SvarSlet
 13. Hej Ole,
  Det er et super system.
  Jeg vil se om den kan gøres efter.
  Det tager jo tid - måske jeg starter med enkelte plantegrupper.
  Lige nu er der jo hvile tid, men det er tid til at starte såning af diverse frø.
  Det skal nok blive godt.

  SvarSlet